Vyrobit dobrou zmrzlinu je jednoduché. Potřebujete k tomu pouze pár základních ingrediencí a voilá, máte výbornou zmrzlinu, která se nedá srovnat s výrobky z obchodu. Zmrzlina je taky ale věda. Někteří vědci se jí věnují celý život a stále mají co objevovat. Pokud chcete začít tvořit a experimentovat, musíte se začít vzdělávat a chápat jak spolu jednotlivé složky fungují.

Následující odkazy jsou zdroje, z kterých čerpám nejen recepty, znalosti ale také inspiraci. Jsou to zdroje, které používám sama a proto si dovolím o nich napsat víc řádek. Pro více vhodných informací doporučuji hned první odkaz. Ráda Vám poradím, když budu moct a tak se nestyďte napsat komentář. Každý jsme nějak potřebovali začít.

 

Webové stránky

 

  • ICE CREAM SCIENCE – vynikající stránka v angličtině od nadšeného amatéra, dnes již profesionála s oceňovanou zmrzlinou. Velká inspirace podložená kvalitními články ať už s recepty nebo vědou skrývající se za zmrzlinou. Doporučuji proklikat se částí „Resources“, zjevnou inspirací pro tuto stránku.

 

  • TŘI KOPEČKY – česká stránka šířící zmrzlinovou osvětu už od roku 2012! Skvělé recepty na doma i do stroje. Pokud chcete, najdete je i na facebooku pod stejným jménem. Slečny jsou milé a rychle odpovídají. Jen blog už je delší dobu bez nových článků, i přesto nic neztratil ze své aktuálnosti.

 

  • THE ICE CREAM EBOOK – skvělá stránka o vědě skrývající se za výrobou zmrzliny včetně historie. Vhodná alternativa místo nákladné (byť obsažné) knížky The ice cream book.

 

Knihy – české

 

Na českém knižním trhu je k dispozici tolik titulů, že byste je spočítali na prstech jedné ruky. Vlastně vím o dvou, obě jsou v mé knihovně a proto si dovolím krátké recenze. Jiné české knihy existují, nejsou ale k dostání (hledejte v antikvariátech). Dopředu ale upozorňuji, že ani jedna česká publikace zdaleka nedosahuje kvalit těch cizojazyčných. Pokud rozumíte anglicky, české knihy přeskočte a rovnou kupujte anglické.

Knížka v tématickém tvaru a podobě zmrzliny, která zaujme především děti. Za sebe knihu nedoporučuji. Za prvé neobsahuje žádný úvod s přiblížením složení zmrzliny, potřeb k vaření, atd. Recepty jsou často ze surovin, které se v České republice hůře kupují. Za mě příchutě zmrzlin nejsou příliš zajímavé nebo naopak přespříliš exotické. Pokud Vám stačí vyrábět zmrzlinu podle zkráceného návodu bez dalších ambicí pak budiž. Dokoupila bych jí spíš jako doplněk další zmiňované knihy.

Lepší kniha než prvně zmiňovaná. Obsahuje velmi stručný úvod do výroby zmrzliny se zmínkou o druzích, mírách, atd. Bohužel stále nedosahuje kvalit zahraničních knih. Přesto musím na knížce ocenit recepty na různé druhy zmrzlinových výrobků včetně parfetů, sorbetů a granit. Pokud neovládáte angličtinu a jste nadšení do zmrzliny, zkuste tuhle knihu a začněte se učit anglicky :)

 

Knihy – anglické

 

Anglických titulů pojednávajících o zmrzlině je dostatek. Naštěstí jsou k dostání i u nás v knihkupectvích. Otázkou je, jak rozlišit, které publikace jsou kvalitní a které se tak pouze tváří (obal prodává). V mém případě se opět řídím stránkou Ice Cream Science a zdroji, které Ruben doporučuje. Například o Jeni se zmiňují Tři kopečky. To nemůže být náhoda přece! V knihovně mám zatím pouze jednu knihu, na další se chystám po výplatě.

Výborná kniha, která s knihami v češtině nedá zdaleka srovnávat. Jednoduše a výstižně vysvětlené principy výroby zmrzliny pochopitelné pro všechny.  Srozumitelné a výborné recepty s příběhem. Na knize oceňuji nejen úvod do výroby ale i recepty navíc – na kornouty, polevy, atd. Pokud si chcete dělat doma výbornou zmrzlinu, chcete pochopit základy ale nechcete se zbytečně zaplavovat dalšími informacemi, je The perfect scoop právě pro Vás.

Slavná zmrzlinářka vydala knihu zmrzlin vyráběných doma. Jak už název napovídá, je vhodná především pro domácí výrobu zmrzlin byť za použití zmrzlinovače. Její unikátní recept bez vajíček zato s krémovým sýrem má konzistenci a chuť profesionální zmrzliny. Zajímavé a neotřelé recepty zaujmou, pro mě ale nepřinesla knížka nic převratného. Osobně preferuji klasické recepty, každopádně oceňuji její revoluční přístup k výrobě zmrzliny.

Absolutně nejlepší knížka o zmrzlině. Definitivně to je první kniha, kterou byste si měli koupit. Obsahuje vše, co nadšenec do zmrzliny ocení. Od historie nejen zmrzliny, přes složení, potřebné pomůcky, návody, vysvětlení, recepty, počítání směsi a spoustu dalšího. Název „definitivní průvodce“ má své opodstatnění. Vizuálně není kniha tak krásná jako The perfect scoop nebo kniha od Jeni’s ale informace, které zde najdete jsou nedocenitelné. Navíc kniha je nejlevnější (490 Kč) z anglických titulů. Jediné, co bych knize vytkla, je někdy těžké najít určité recepty (praktický příklad: chtěla jsem udělat zmrzlinu clotted cream ale v rejstříku je recept pod cornish clotted cream).

Jednoduše a poutavě vysvětlené základy zmrzliny s vědeckým náhledem (a obrázky). Recepty jsou poctivé bez přidaných látek, co oceňuji, že nezavrhuje použití některých stabilizátorů. Naopak se snaží ukázat, jak je používat. Co mě šokovalo, že chybí recept na zmrzlinové kornouty! Přesto vše, pokud chcete něco mezi Perfect Scoop (podoba receptů s příběhem) a Ice creams, sorbets and gelati (vědecký přístup), tohle je ta správná volba.