Jogurtová s jahodami aka šlehačka s jahodami

Jogurto-smetanová jahodová zmrzlina

Extrémně jednoduchý recept, který má zaručený úspěch. Jogurtová s jahodami chutná jako jahody se šlehačkou. Rodina se po téhle „obyčejné“ zmrzlině může utlouct a nezbývá, než ji vyrábět zas a znova a mít jednu vaničku v mrazáku přestože nejlepší je čerstvá. Zmrzlina je geniální ve své jednoduchosti a chuti. Recept jako takový je z receptů dodávaných ke zmrzlinovému stroji (jogurtová) lehce vylepšený pár lžícemi jahodového pyré (neslazeného).

Ještě před samotným receptem si dovolím pár komentářů. O roli tuku ve zmrzlině se chystám napsat článek, stejně tak o základech vyrábění zmrzliny. Protože ale chci, abyste si mohli vyrobit tuhle skvělou zmrzlinu doma, dávám pár rad do začátku, ať se dílo podaří.

Jogurt by měl být vysokotučný. Kupte selský jogurt případně speciální vysokotučný jogurt (10 %) zmrzlina pak bude krémovější. Mě nejvíce chutná varianta se selským jogurtem s 3,5 % tuku. Tři kopečky doporučují nechat selský jogurt okapat, mě ale rozdíl ve zmrzlině nepřišel zásadní vzhledem k čekací době.

Smetana by měla být také vysokotučná. V obchodech je běžně k dostání 33 % šlehačka. Zajímavé je, že v ČR je sotva k dostání vysokotučná šlehačka přes 40 %, vím pouze o jednom výrobci (Kunín). V době, kdy jsem testovala chuť zmrzliny a chtěla použít vysokotučnou šlehačku, byla všude vyprodaná. Do budoucna se určitě chystám kombinaci jogurtu a vysokotučné smetany vyzkoušet, pro tuto chvíli je ale recept dobrý i tak.

Obě ingredience musí být vychlazené.

Cukr používám klasický z cukrové řepy, krupici. Zmrzlina se bez cukru (téměř) neobejde. Je zajímavé, že až výroba cukru z cukrové řepy zlevnila a zpřístupnila veškeré cukrářské výrobky. Stejně tak i zmrzlinu. Zarytí odpůrci cukru mohou použít jiné náhražky cukru. Já se přikládám ke klasickému cukru s vědomím, že všeho moc škodí.

Hlavní výhodou receptu je fakt, že nepotřebuje uležet ani nijak dál upravovat. Za pár minut (pokud vlastníte zmrzlinový stroj) máte zmrzlinu hotovou a můžete servírovat. Recept na jogurtovou zmrzlinu je jeden z nejjednodušších a výsledek je zaručen. Čím tučnější (kvalitnější) jogurt použijete, tím bude zmrzlina hebčí a chutnější. Jogurtová zmrzlina se navíc hodí téměř ke všemu – čerstvému ovoci, sušenkám a i třeba dortům či koláčům.

 

A teď už k receptu:

250 g šlehačky

300 g jogurtu

150 g cukru

75 g jahodové dřeně (cca 4 lžíce), neslazené

Šlehačku, jogurt a cukr smícháme ve větší nádobě. Cílem je rozmíchat veškerý cukr. Celou směs mícháme pár minut tyčovým mixérem tak, aby se směs krásně spojila a lehce našlehala.

Jahodové pyré vyrábím z čerstvých jahod, které rozmělním tyčovým mixérem. Nepřidávám cukr ani nic dalšího. Pokud chcete hladší zmrzlinu bez zrníček, pyré pasírujte. Často je v cukrárnách upozornění na jahodovou z pravých jahod (netuším, jaké jsou falešné jahody) a právě zrníčka tomu dodávají autenticitu. Ať už se zrníčky nebo bez, jahody chutnají stále stejně.

Směs až těsně před nalitím do stroje obohatíme o jahodové pyré. Pokud chcete výraznější smetanovou chuť, dejte pouze 4 lžíce. Naopak jestli chcete více cítit jahody přidejte ještě navíc jednu či dvě lžíce.

Zmrzlinový stroj nechte pracovat dle pokynů výrobce. Ve stroji Lello Musso Pola máte po 15 minutách hotovo.

Doporučuji s domácím kornoutem. Pak tahle zmrzlina nemá chybu. A víte co je na tom všem nejlepší?  Že i roztopená chutná skvěle!

Bude se vám líbit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *